Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024

Ανεργία: Ένα φάντασμα που πλανιέται πάνω από τους νέους! της Αγάπης Καπόγλου

 

Ανεργία: Ένα φάντασμα που πλανιέται πάνω από τους νέους!

 

            Θα μπορούσε να ισχυριστεί σήμερα κανείς ότι ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ευρώπη, το φάντασμα της ανεργίας. Μάρτυρας, τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα και μαρτυρούν ότι ένα τμήμα της Ευρωπαϊκής νεολαίας, βρίσκεται σε μακρόχρονη ανεργία, και το χειρότερο, χωρίς προοπτική. Η ανεργία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της εποχής, έχοντας σοβαρή επίπτωση στη ζωή των ανθρώπων. Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην ανεργία που αφορά τους νέους.

Οι επιπτώσεις της ανεργίας είναι σημαντικές και μπορούν πολύ εύκολα να γίνουν καταστροφικές για την ψυχολογία των νέων. Τα άτομα τα οποία αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα συχνά χάνουν την αυτοεκτίμησή τους και αποκτούν ανασφάλειες. Βρίσκονται σε απόγνωση για το μέλλον και έχουν μια έντονη αίσθηση προσωπικής αποτυχίας. Συχνά, αναγκάζονται να μείνουν μαζί με τους γονείς τους, πράγμα το οποίο τους δημιουργεί εξάρτηση από την οικογενειακή εστία και δεν τους αφήνει να έχουν τη δική τους ανεξαρτησία ως άτομα.  

              Όμως για κάποιους νέους οι συνέπειες της ανεργίας μπορούν να γίνουν ακόμα πιο καταστρεπτικές, αντιμετωπίζοντας προβλήματα κατάθλιψης και κρίσεων πανικού. Για όλους τους ανθρώπους, η ανεργία είναι μια δυσάρεστη κατάσταση, από την οποία πολλοί παλεύουν να ξεφύγουν συχνά με την βοήθεια ψυχολόγων ή άλλων γιατρών. Αυτοί αδυνατούν να αξιοποιήσουν τις γνώσεις και τις δυνατότητες τους, και ως εκ τούτου αδυνατούν να προσχωρήσουν σε σημαντικά βήματα της ενήλικης ζωής τους .

            Προφανώς, η οριστική αντιμετώπιση της ανεργίας δεν είναι εφικτή. Ωστόσο, οι νέοι μπορούν να αποκτήσουν μια πιο θετική στάση πάνω στο θέμα βοηθώντας τους ίδιους τους εαυτούς τους. Το πρώτο βήμα είναι η κατανόηση από τον νέο ότι δεν ευθύνεται ο ίδιος γι’ αυτό που συμβαίνει. Δεν είναι το μόνο άτομο που το περνάει αυτό και σίγουρα δε φταίει ο ίδιος για τις μειωμένες θέσεις εργασίας στην κοινωνία μας. Ο νέος πρέπει να τονώσει την αυτοπεποίθηση του και την αυτοεκτίμηση του βρίσκοντας μία καινούργια ενασχόληση ή ένα καινούργιο χόμπι.

            Κάτι ακόμα σημαντικό για τον νέο είναι να κατανοήσει ότι δεν υπάρχουν ανώτερα και κατώτερα επαγγέλματα. Η προσωρινή αλλαγή επαγγέλματος με σκοπό την αναζήτηση καινούργιας εργασίας για ένα μικρό χρονικό διάστημα δεν υποβιβάζει ούτε τον ίδιο αλλά ούτε το πτυχίο του.

Συνεπώς, η ανεργία, όπως ήδη αναφέραμε, επιφέρει την οικονομική εξαθλίωση του ατόμου, ενώ σημαντικές είναι οι επιπτώσεις που υφίσταται και στον ψυχολογικό, κοινωνικό και πνευματικό του κόσμο. Παρ΄ όλα αυτά, οι νέοι δεν πρέπει να πτοούνται και καλό είναι να συνεχίζουν να παλεύουν για μια καλή θέση εργασίας, που θα δώσει διέξοδο στη διάθεσή τους για δημιουργία και υλοποίηση των ονείρων τους. 

 

Καπόγλου Αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Σχολική Εκδρομή στη Μονόλιθο της Ρόδου: Μια Μοναδική Εμπειρία Αστρονομίας

     Την 10η Μαρτίου 2024,στα πλαίσια του προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων «UniversALL:  – Πρόγραμμα Αστρονομίας για Μαθητές Ακριτικών...