Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024

Η Γιορτή των θετικών επιστημών στην Αθήνα

                                           

 
 

    Στις 27 Ιανουαρίου του 2024, ως διακεκριμένη τριμελής ομάδα του 4ου Γενικού Λυκείου Ρόδου, συμμετείχαμε στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό της ΕΚΦΕ (Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών) στο πειραματικό σκέλος της Χημείας, της Βιολογίας και της Φυσικής επιστήμης. Η εμπειρία ήταν μοναδική!Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 36 ομάδες από όλη την Ελλάδα και διεξήχθη στο παράρτημα του ΕΚΦΕ στο 2ο Γενικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων Αθηνών. Εκεί, διαγωνίστηκαν 26 από τις 36 ομάδες ανάμεσα στις οποίες βρέθηκε και η δική μας. Ως μαθήτριες και ως ομάδα μάς ενθουσίασαν τα θέματα, κυρίως της Χημείας. Όλα είχαν τον δικό τους δείκτη δυσκολίας, παρ'όλα αυτά δεν πτοηθήκαμε ούτε εγώ ούτε και τα άλλα δύο μέλη της ομάδας μας η Ζέτα Μάχλη και η Αθανασία Αυγουστάκη.

    Προσωπικά, πιστεύω πως μάθαμε πάρα πολλά σε αυτόν τον διαγωνισμό, τόσο κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και όσο και  κατά τη συμμετοχή μας. Όλα τα παιδιά ήταν μεταξύ τους φιλικά και φαινόντουσαν να έχουν πραγματικά πάθος για την συμμετοχή τους. Η ατμόσφαιρα ήταν πάρα πολύ ωραία και νιώσαμε πραγματικά για πρώτη φορά ότι αποτελούμε κομμάτι του μαγικού κόσμου της πειραματικής επιστήμης,  καθώς φορούσαμε ποδιές εργαστηρίου, δουλεύαμε με επαγγελματικό εργαστηριακό εξοπλισμό και γενικότερα αισθανθήκαμε μέλη μιας εργαστηριακής ομάδας αλλά και πιο κοντά σε αυτό που επιθυμούμε να ακολουθήσουμε επαγγελματικά. Αυτό ενθουσίασε τόσο την ομάδα μας όσο και όλους τους συμμετέχοντες. 

 

Αν και δεν πήραμε την πρώτη θέση, βρεθήκαμε σε πολύ καλή σειρά στη γενική κατάταξη και δεν στεναχωρηθήκαμε, αφού νιώσαμε όντως νικήτριες μιας τεράστιας ευκαιρίας: είχαμε τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε τους εαυτούς μας, τις ικανότητές μας και να ασχοληθούμε με κάτι που μας ενδιέφερε σε βάθος. Ευχαριστούμε θερμά τις καθηγήτριές μας Θεοχαρώ Ματζαβίνου και Ελένη Φλουρή που μας συνόδεψαν. Ακόμα, ευχαριστούμε τις κ. Αγγελική Τενέντε, κ. Στέλλα Κουπάδη, τον κ. Γιάννη Παπαοικονόμου και την κ. Χριστίνα Αγγελίδη που όλοι τους μας υποστήριξαν, μας βοήθησαν και μας ενθάρρυναν κατά διάρκεια της οκτάμηνης αυτής προετοιμασίας, τόσο για την προκριματική όσο και για την τελική φάση του διαγωνισμού.

            Ήταν μια μοναδική εμπειρία που θα μας μείνει αξέχαστη. Αν αγαπάτε τις θετικές επιστήμες, αξίζει να πάρετε μέρος, καθώς θα έρθετε αντιμέτωποι με τελείως νέα αντικείμενα για τα οποία ακούμε από το δημοτικό, αλλά ποτέ όντως δεν τα βλέπουμε στην πράξη. Προσωπικά νιώθω ότι πλέον κοιτάω τη Φυσική, τη Χημεία και τη Βιολογία με διαφορετικό μάτι, του πειραματιστή, και αυτό είναι κάτι που μου το πρόσφερε αυτή η εμπειρία, καθώς κατάλαβα ότι οι θετικές επιστήμες δεν περιορίζονται στις γνώσεις των σχολικών εγχειριδίων. Εύχομαι κάποια μέρα το εκπαιδευτικό μας σύστημα να εισαγάγει τα πειράματα συστηματικά και οργανικά μέσα στο σχολικό πρόγραμμα, ώστε όλες και όλοι να έχουν την ευκαιρία να αγαπήσουν την πειραματική μέθοδο, που είναι η ραχοκοκαλιά των θετικών επιστημών.

 

        Θάλεια Δρακοπούλου, μαθήτρια Β΄ λυκείου

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Σχολική Εκδρομή στη Μονόλιθο της Ρόδου: Μια Μοναδική Εμπειρία Αστρονομίας

     Την 10η Μαρτίου 2024,στα πλαίσια του προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων «UniversALL:  – Πρόγραμμα Αστρονομίας για Μαθητές Ακριτικών...