Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024

«Poor Things»: Μία παρουσίαση από τη Μαργαρίτα Κόκκινου

«Poor Things»: Μία παρουσίαση από τη Μαργαρίτα Κόκκινου

 

Στην Ελλάδα του 2024 συζητιέται πολύ το «φαινόμενο Λάνθιμος» και η πρωτοποριακή ταινία του, το «Poor Things». Το ζήτημα που κάνει τον ελληνικό πληθυσμό να αμφιταλαντεύεται είναι το κατά πόσο το συγκεκριμένο έργο αποτελεί αριστούργημα ή είναι απλώς υπερεκτιμημένο.

Η συγκεκριμένη ιστορία ξεκινά, όταν ο Dr. Godwin Baxter, ένας επιστήμονας, τον οποίο υποδύεται ο Willem Dafoe, επαναφέρει στη ζωή μία νεαρή γυναίκα η οποία είχε διαπράξει αυτοχειρία και την χρησιμοποίει ως πείραμα. Της δίνει το όνομα Bella Baxter και είναι η πρωταγωνίστριά μας, τον ρόλο της οποίας υποδύεται η ηθοποιός Emma Stone. Το παράδοξο είναι ότι η συγκεκριμένη γυναίκα ήταν έγκυος, όταν αυτοκτόνησε, και ο επιστήμονας μετέφερε το μυαλό του βρέφους στη νεαρή γυναίκα, προκειμένου να διατηρηθεί στη ζωή. Και κάπου εδώ αρχίζει η ιστορία μας, με ένα παιδί σε σώμα ενήλικα το οποίο ανακαλύπτει τον κόσμο. Στην αρχή, «ο πατριός» της την κρατάει περιορισμένη στα πλαίσια του σπιτιού, καθώς θεωρεί πως έτσι θα την προφυλάξει από τους κινδύνους του έξω κόσμου, όμως όταν την ανακαλύπτει ο δικηγόρος Duncan Wedderburn, τον οποίο παίζει ο Mark Ruffalo, και την πείθει να αποδράσει μαζί του στα κρυφά, ξαφνικά βρίσκεται να ζει μία ατελείωτη περιπέτεια, βιώνοντας τη ζωή της στα άκρα. Ταξιδεύοντας σε διάφορα μέρη του κόσμου ανακαλύπτει τη ζωή σε όλες τις πτυχές της, αλλά και εξερευνά την ίδια της την ανθρωπιά. Μέσω μίας πληθώρας εμπειριών, διαμορφώνει την προσωπικότητά της και τις ιδέες της για τον κόσμο στον οποίο βρίσκεται. Χορεύοντας ξέφρενα, κάνοντας έρωτα, διαβάζοντας βιβλία, μάς ξεδιπλώνει σιγά σιγά το τι πάει να πει άνθρωπος, προβάλλοντάς μας πανανθρώπινες ανάγκες, συναισθήματα, βιώματα, επιθυμίες. Επιτυγχάνει να ξεμπροστιάσει χωρίς δισταγμό το ζωώδες ανθρώπινο ένστικτο. Κατορθώνει να εξευτελίσει χωρίς κόπο τις ταμπέλες και τους καθωσπρεπισμούς που έχει θεσπίσει το ανθρώπινο είδος και μας στιγματίζουν ό,τι και αν κάνουμε.

Από την αρχή μέχρι το τέλος, η ταινία αποδομεί όλους τους «κανόνες» που μας έχουν περάσει και μας ακολουθούν καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Από το τι θεωρείται αποδεκτό και επιτρεπτό, πώς είναι η σωστή και ευγενική συμπεριφορά, πώς θα τρώμε, πώς θα κάνουμε έρωτα, πώς θα μιλάμε, πώς θα είμαστε ευπρεπείς και αποδεκτοί. Σε βομβαρδίζει ανελέητα με μηνύματα και ερμηνείες, χωρίς να περάσει λεπτό που να μην αναλογιστείς πόσο γελοία είναι κάποια πράγματα που έχουμε αποδεχτεί ως δεδομένα. Καταρρίπτει έναν έναν τους ψυχαναγκασμούς μας καθώς και τυχόν ρατσιστικές και στερεοτυπικές αντιλήψεις κάθε είδους που έχουμε υιοθετήσει. Ακόμα, εστιάζει στο πώς όλοι οι άνθρωποι καταπιεζόμαστε για χάρη ενός θεωρητικού καθωσπρεπισμού που καταντά παράλογος και ακόμα και φαιδρός, όταν τον αναλογίζεσαι από μία απόσταση. Με ασύλληπτα πλάνα και έντονα συναισθήματα, η ταινία καταφέρνει να αναδείξει την αξία και τη μοναδικότητα της ανθρώπινης ζωής. Πώς αυτή η γυναίκα η οποία ήρθε στην ζωή από την επιθυμία κάποιου άλλου και υπήρξε αντικείμενο εκμετάλλευσης για μεγάλο κομμάτι της ζωής της κατόρθωσε να αρπάξει την ίδια τη ζωή από τα μαλλιά και να αποδείξει πως δεν έχει ανάγκη κανέναν και τίποτα. Πως μπορεί να επιβιώσει μόνη της,  να χαράξει το δικό της μονοπάτι και να αφήσει το στίγμα της σε αυτόν τον κόσμο. Όχι επειδή είναι γυναίκα, αλλά απλούστατα επειδή είναι ανθρώπινο όν και έτυχε να υπάρχει.

Είναι πολλά αυτά που μπορείς να πεις για μία ταινία σαν και αυτήν και ειλικρινά δεν θεωρώ ότι θα μπορούσα ποτέ να αποδώσω κατάλληλα αυτό το οποίο πρεσβεύει και είναι. Οπότε, αυτό που έχω να πω προσωπικά είναι ότι γενικά η συγκεκριμένη ταινία αποτελεί αναμφισβήτητα ένα έργο τέχνης το οποίο χρειάζεται να αναδειχθεί και δεν είναι εύκολο να συλληφθεί η σημασία του μονάχα από την πρώτη θέαση. Τη συνιστώ ανεπιφύλαχτα και σας προτείνω να βάλετε τυχόν προκαταλήψεις σας στην άκρη και να εισέλθετε σε αυτόν τον  παράδοξο κόσμο που  δημιούργησε ο Γιώργος Λάνθιμος, ένα πραγματικά ιδιοφυές μυαλό, καθώς ειλικρινά αξίζει να δείτε τον κόσμο με τα δικά του μάτια. Αν με ρωτάτε ,λοιπόν, το φαινόμενο Λάνθιμος ήρθε για να μείνει.

 

Μαργαρίτα Κόκκινου Β1

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Έρωτας στην Εφηβεία και η Επιρροή του στις Πανελλήνιες: (Ο Διχασμένος Δρόμος της Άννας) Η περίοδος των Πανελληνίων εξετάσεων αποτελεί ...