Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024

Πολεμικές Τέχνες και τα Πλεονεκτήματά τους

Πολεμικές Τέχνες  και τα πλεονεκτήματά τους

 Οι πολεμικές τέχνες είναι  μέθοδοι αυτοάμυνας  και επιβολής του αντιπάλου  χρησιμοποιώντας όχι μόνο το σώμα μας αλλά και διαφορά όπλα .

  Είτε πρόκειται για παραδοσιακά στυλ, όπως είναι το judo, ju-jitsu,  είτε για πιο μοντέρνα στυλ,  όπως είναι το MMA, το Krav maga  και η πυγμαχία το μόνο σίγουρο είναι πως έχουν οφέλη σωματικά, αλλά και ψυχολογικά .

  Κάποια από τα οφέλη  που προσφέρουν σωματικά είναι:

  1. Περισσότερη κίνηση (ευκινησία )
  2. αντοχή και δύναμη 
  3. Βελτίωση ευλυγισίας μέσω τον ασκήσεων 
  4. Βελτίωση σταθερότητας και συντονισμού
  5.  Αποβολή άγχους και πνευματική συγκέντρωση

 Στη συνέχεια παραθέτω τα πνευματικά οφέλη καθώς και  τον μεγάλο ρόλο  που παίζουν στην ψυχολογική κατάσταση ενός αθλητή. 

α) Γεμίζετε αυτοπεποίθηση : Η σωστή τεχνική δεν είναι εύκολη υπόθεση. Μπορεί να χρειαστεί να επαναλάβετε μια κίνηση αμέτρητες φορές μέχρι να κατορθώσετε να την εκτελέσετε στην εντέλεια. Όταν, όμως, εν τέλει το κάνετε, η αίσθηση του επιτεύγματος θα σας αποζημιώσει. Ταυτόχρονα, ήρθε η στιγμή να αναφερθούμε και στο προφανές πως από τη στιγμή που θα καταφέρετε να φτάσετε σε ένα καλό επίπεδο, θα είστε σε θέση να προστατεύσετε τον εαυτό σας απέναντι σε πολλούς κινδύνους 

 β) Νιώθετε χαρούμενοι : η άσκηση γενικότερα σας προσφέρει χαρά  και επιπλέον είναι εκτόνωση. Αν ξεφορτωθείτε την ένταση της δουλειάς επάνω στον σάκο, θα μπορέσετε να συνεχίσετε την ημέρα σας πιο ανάλαφροι. Παράλληλα, οι παραδοσιακές τέχνες, όπως το κουνγκ φου ή το καράτε, εμπεριέχουν πολλή φιλοσοφία και διαλογισμό. Επομένως, δεν πρέπει να μας ξαφνιάζει που απαλύνουν το στρες και τα ήπια συμπτώματα κατάθλιψης.

 Επιπρόσθετα, οι πολεμικές τέχνες κάνουν καλό σε όλες τις ηλικίες δίχως όριο  μαθαίνοντάς τους με πλάγιο τρόπο κάποια πραγματα :

 Πρώτο είναι η  ΑΥΤΟΡΡΥΘΜΙΣΗ.  Μαθαίνετε να  αποκτάτε ψυχραιμία και αυτοέλεγχο, επίσης, να χειρίζεστε  και να εξωτερικεύετε το άγχος, το θυμό και άλλα αρνητικά συναισθήματα, διοχετεύοντας την ενέργειά σας με έναν υγιή τρόπο

 Δεύτερον είναι η ΝΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΜΑΧΗ.  Το καλύτερο συναίσθημα είναι, όταν φεύγει κανείς από μια μάχη γνωρίζοντας τι θα μπορούσε να είχε κάνει, αλλά δε χρειάστηκε, ή όταν κερδίζει μια μάχη χωρίς καν να τη δώσει! Αυτή είναι η πεμπτουσία των πολεμικών τεχνών. Να εκπαιδεύεται κανείς, ώστε να λύνει τις διαφορές του ειρηνικά. Μέσα από μια τέτοια θεώρηση, το παιδί μαθαίνει να υποχωρεί όπου χρειάζεται, να αποφεύγει προστριβές άνευ σημασίας, όπως και να επιλέγει τις μάχες που  αξίζει η πρέπει να δώσει.

 Τελευταίο και πιο σημαντικό είναι  πως ΔΕ ΜΕΤΡΑ Η ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΡΩΜΗ. Οι πολεμικές τέχνες είναι εξαιρετική δραστηριότητα για κάθε σωματότυπο παιδιού και για τα δυο φύλα, καθώς η απόδοση και η εκμάθηση δεν επηρεάζονται σε καμία περίπτωση, από το σωματικό ύψος, τη δύναμη ή το φύλο.

 

Νίκη Ταμπακιανού, Β6

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Σχολική Εκδρομή στη Μονόλιθο της Ρόδου: Μια Μοναδική Εμπειρία Αστρονομίας

     Την 10η Μαρτίου 2024,στα πλαίσια του προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων «UniversALL:  – Πρόγραμμα Αστρονομίας για Μαθητές Ακριτικών...